Aspecte pe care trebuie sa le cunosti inainte de a deschide un ONG

Revoltati, inspirati sau pur si simplu animati de dorinta de a provoca o schimbare, multi cetateni decid sa se implice serios in acte care vizeaza comunitatile in care traiesc. Orice problema care pare lipsita de rezolvare, indiferent de natura ei, isi gaseste cel mai bine solutionarea in mainile bine intentionate ale cetatenilor. Totusi, odata ce amploarea problemei si modalitatile de abordare cresc, concentrarea eforturilor orientate in aceasta directie devine un imperativ.

In aceste situatii, se gasesc cel putin variante la indemana cetatenilor: sa isi uneasca fortele pentru a lucra ca un grup informal, care sa apeleze si la sustinerea unei organizatii puternice sau sa se orienteze catre ideea de infiintare ONG, o entitate asociativa si non-profit, care sa le reprezinte interesele.

Despre ONG-URI

Din perspectiva juridica, ONG-urile sunt persoane juridice care au ca scop desfasurarea unor activitati de interes general sau doar local sau chiar in interesul lor nepatrimonial. Activitatea unui ONG nu poate fi de natura economica si nici nu poate avea ca scop producerea profitului, neavand scop lucrativ.

In cadrul unui ONG se gasesc forme de promovare ale unor valori necesare unei societati responsabile moral si democratic. Venitul acestora poate fi finantat in tot sau in parte de catre stat, insa activitatea pe care o desfasoara este una independenta de guvern.

In conformitate cu dispozitiile legale, ONG-urile se pot organiza ca asociatii, fundatii si federatii. Actul juridic spune ca asociatia este constituita de catre cel putin trei persoane, in timp ce fundatia este infiintata de una sau mai multe persoane. Federatiile, pe de cealalta parte, sunt un ansamblu de asociatii sau fundatii in care acestea ar putea fi constituite.

Modalitatea de infiintare a ONG-urilor si documentele necesare

Asociatiile si fundatiile capata personalitate juridica odata ce sunt inscrise in Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie isi gaseste sediul. Aici este si locul unde se depune dosarul, care trebuie sa contina urmatoarele documente:

  • Dovada rezervarii denumirii;
  • Cartile de identitate a fiecarui membru fondator;
  • Actul constitutiv si statutul;
  • Dovada sediului;
  • Dovada patrimoniului initial – activul patrimonial initial al unei asociatii nu poate sa fie mai mic decat valoarea unui salariu minim brut pe economie la data constituirii, iar in ceea ce priveste fundatia, pragul minim ce trebuie atins al patrimoniului initial este valoarea a cel putin 100 de salarii minim brute pe economie;
  • Acordul asociatiei de proprietari (daca este cazul);
  • Cazierul fiscal al membrilor fondatori.

Infiintarea unui ONG implica realizarea a numeroase etape si o multitudine de documente care formeaza dosarul necesar. Pentru ca acest proces al infiintarii sa nu fie unul atat de impovarator dupa cum se arata, echipa Sfaturi Legale se va ocupa de toate formalitatile legale, oferind sfaturi de specialitate si recomandari pe baza juridica. Consilierea de specialitate reprezinta o conditie de nelipsit in cadrul unei asemenea proceduri, deoarece este esential a se lua toate masurile necesare pentru ca proiectul sa evolueze.